Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Risico, implementatietijd en kosten

Risico, implementatietijd en kosten

Bij de keus voor eigen (managed) servers of cloud zijn drie aspecten erg belangrijk: welke risico’s worden genomen, wat is de benodigde implementatietijd en wat zijn de uiteindelijke kosten.

 • Risico’s

  Het risicoprofiel van SharePoint in de cloud is aanmerkelijk gunstiger dan zelf de ICT omgeving voor SharePoint (laten) inrichten, beheren en onderhouden. Met name wanneer de complexiteit of omvang toeneemt neemt het risico ook fors toe. De vraag is waar de risico’s beter zijn gedekt: bij uw eigen ICT afdeling (of leverancier) of bij Microsoft in de cloud.

 • Benodigde implementatietijd

  Een gemiddeld SharePoint traject beslaat minimaal een half jaar tot een jaar. Niet zo gek, omdat de gehele ICT omgeving voor SharePoint moet worden aangekocht, geïnstalleerd en geconfigureerd. Wanneer er gekozen wordt voor SharePoint Online (de cloud variant) dan kan deze arbeidsintensieve stap worden overgeslagen en kan SharePoint gelijk functioneel worden ingericht. Dit levert een behoorlijk winst op in termen van tijd.

 • De kosten

  Vaak zijn de initiële kosten van het uitrollen van SharePoint op basis van eigen server(s) inzichtelijk, maar worden de doorlopende kosten (op lange termijn) onderschat of zijn niet altijd inzichtelijk. Als we kijken naar het prijsmodel (Per-seat license) van SharePoint vanuit de cloud dan is dit een duidelijk en transparant verhaal zonder verrassingen. M.a.w. de kosten voor de gehele levensduur van de SharePoint installatie is bekend.

Natuurlijk hangt de beslissing ‘Eigen server(s) of cloud?’ niet alleen af van het risico, de implementatietijd en de kosten. Andere aandachtspunten zijn bijvoorbeeld de performance die bij SharePoint Online soms te wensen overlaten. Bij eigen server(s) is het eenvoudig om de snelheid van SharePoint te verbeteren, terwijl bij SharePoint in de cloud dit niet zo vanzelfsprekend is.

Ook de integratie van andere bedrijfssoftware binnen SharePoint maakt het soms lastig om te kiezen voor de cloud en soms moet er wel gekozen worden voor on-premise. Overigens kan er ook gekozen worden voor een hybride oplossing waarbij een gedeelte van SharePoint vanuit de cloud en een ander gedeelte vanaf eigen servers wordt aangeboden. Deze strategie is voornamelijk interessant voor zorg-gerelateeerde organisaties, want patiëntgegevens worden dan niet in de cloud opgeslagen, maar on-premise.

Zoals gezegd is er een duidelijk trend zichtbaar en gaat veel software (verder) richting de cloud. Het lijkt er op dat deze trend zo sterk is dat er mogelijk over een aantal jaren geen keuze meer is. Dat is ook iets om in het achterhoofd te houden als u nu moet gaan kiezen; of de bestaande (traditionele) aanpak aanhouden of ook gaan profiteren van innovaties zoals cloud computing.

Deze blog is onderdeel van de serie “SharePoint intern of vanuit de cloud” met de volgende onderwerpen:

 1. Welke versies zijn beschikbaar van SharePoint
 2. De risico, implementatie en kosten
 3. De keus voor eigen server of cloud

 


 • Een sociaal intranet: Standaard of maatwerk? - O&I Services
 • In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint

  Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot aantal zaken aangepakt moeten worden op verschillende niveaus, zoals strategisch, technisch, organisatorisch etc.

  Hiervoor zijn in totaal 10 stappen geformuleerd die belangrijk zijn bij het kiezen voor en het uitrollen van SharePoint. Deze stappen kunnen gezien worden als een richtlijn en helpen bij het vormgeven van een SharePoint implementatie traject die past binnen uw organisatie.

  Download


Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services