Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Office 365 vs SharePoint als social intranet

Office 365 vs SharePoint als social intranet

U staat voor de keuze een social intranet (samenwerkingsomgeving) te creëren op basis van Microsoft en u vraagt zich af wat het slimste is om te doen. Kiest u voor Office 365 of voor SharePoint? Als Microsoft Partner helpen wij u graag op weg in dit blog.

De keuze “Office 365 vs SharePoint” is in de basis de keuze tussen “cloud vs on premise”. Met andere woorden wilt u al uw communicatie en documenten online gearchiveerd hebben (cloud) of prefereert u om (een deel) van de bedrijfsinformatie lokaal op te slaan (on premise).

Christian Buckley, Microsoft Most Valuable Professional ziet binnen Microsoft de trend dat alle organisaties overgaan op de cloud. Jongere organisaties maken direct de overstap en meer gevestigde organisaties halen eerst nog een maximaal rendement uit de investering in hun on premise omgeving en maken langzaam de overstap.

Het dilemma waar organisaties mee spelen is het balanceren tussen de wensen van eindgebruikers (cloud georiënteerd) enerzijds, inachtneming van governance-beperkingen anderzijds, met een gewicht van kosten en flexibiliteit. Goed geadopteerde “oude” techniek behaalt altijd meer waarde dan niet geadopteerde state-of-the-art techniek.

De basiskeuze

 1. Wilt u volledig in de cloud werken? Kies dan voor Office 365
 2. Wenst u in de cloud te werken en (bepaalde) bestanden on premise hebben, Zoals bijvoorbeeld documenten? Kies dan voor SharePoint
 3. Wilt u volledig on-premise werken?  Kies dan voor SharePoint

Onderstaande twee afbeeldingen belichten de verschillen en maken de keuze voor u hopelijk eenvoudiger.

On-premise vs Cloud

Verschillen Office365 vs SharePoint

Verschillen Office365 vs SharePoint als social intranet_O&I Services

 

Opslag van informatie
Wat de gewenste plek is om alle bedrijfsinformatie op te slaan, verschilt per organisatie. Zo zijn er bedrijven die de “cloud” niet volledig vertrouwen. Alle informatie die in de “cloud” staat wordt ergens in een datacenter op een server opgeslagen. Het land waar de server zich in bevindt bepaald de wetgeving die op de inhoud van toepassing is. In het verleden heeft dit ervoor gezorgd dat informatie op Amerikaanse servers kon staan, waardoor de CIA volledige toegang kreeg. Tegenwoordig slaat Microsoft alle informatie van Europese klanten op Europese servers op, waardoor er Europese wetgeving van toepassing is. Bedrijven die de “cloud” niet vertrouwen, kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld documenten lokaal op te slaan, maar discussies online te voeren.

Prijzen
Office 365 werkt met een abonnement structuur per gebruiker. Hierdoor is er geen initiële investering vereist en hoeft er voor updates niet apart afgerekend te worden. De prijs per gebruiker hangt af van de rechten wat de gebruiker moet kunnen.

SharePoint is in een gratis variant aanwezig. Met beperkte functionaliteit. Deze versie van SharePoint draait wel op een Microsoft Server en er is tevens een database server nodig. Voor de betaalde varianten van SharePoint, Standard en Enterprise, moet een eenmalige investering worden gedaan in (1) gebruikerslicenties en (2) servers om het platform op te draaien. Microsoft biedt bepaalde branches kortingen, zoals het onderwijs.

Updates
Binnen de abonnementsvorm van Office 365 zijn updates inclusief. Voor SharePoint moeten updates zelf worden doorgevoerd, met de hiervoor benodigde investering in tijd en geld.

Koppelingen
Bij Office 365 zit u meer in een “keurslijf”. Deze cloud-versie kan niet overal mee gekoppeld worden en kent beperkingen. Bij SharePoint heeft u volledige toegang tot de code en draait op eigen server(s), zodat u geen beperkingen heeft in de koppelingen. De zoek-functionaliteit werkt krachtiger en is eenvoudiger in te stellen in SharePoint.

Personeel
Voor Office 365 is geen technisch beheer vereist, aangezien het platform op de hardware bij Microsoft draait. Dit scheelt personeelskosten, maar bij wie moet u zijn als er iets niet werkt? Microsoft! Voor SharePoint zijn personeelsleden(-kosten) vereist, maar heeft u altijd een aanspreekpunt bij verstoringen.

Conclusie
Op moment alle initiële hard- en software kosten opgeteld worden, is Office 365 de voordeligste keuze. Gezien de flexibiliteit en veiligheid kiezen met name de grotere organisaties voor SharePoint.

De weg naar de Cloud

De drie belangrijkste implicaties  op de overgang naar de cloud:

 1. Veiligheid van data en governance
 2. Meten en business value
 3. Mobiliteit en user-experience

Veel organisaties hebben geïnvesteerd in een Microsoft infrastructuur. Het volledig overgaan op Office 365 betekent dat een team van technisch beheerders overbodig is geworden. Deze, veelal vaste contracten, zullen dan afgekocht moeten worden. Daarnaast zien we dat de gemiddelde leeftijd van beslissers bij grote organisaties relatief hoog is en zij “angstiger” zijn voor de (onbekende) cloud. De trend is dat deze organisaties eerst kiezen voor een hybride oplossing en over enkele jaren over zullen stappen op de cloud.

Succes = mensen + cultuur
De sleutel tot een succesvolle cloud transitie is het houden van toezicht en voortdurend meten, zich er duidelijk van bewustzijn wat bestuurd kan worden, en proactief rekening houden met de beleving van de eindgebruiker.

Wilt u Office 365 eens bekijken of bent u nieuwsgierig naar een DEMO in SharePoint? Wij bieden het u gratis aan. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)


  Van welk Microsoft platform wilt u een sociaal intranet DEMO?

  Labels:, , , ,

  Recente blogs

  ‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

  Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
  Download deze white paper

  Onze producten

  De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

  Sociaal intranet
  Community software
  Office 365+
  Apps

  Onze diensten

  Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

  Adoptie
  Business Case
  Analyse & strategie
  Implementatie
  Community Management

  Onze kennis gedeeld

  O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

  White papers
  Case studies
  Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services