Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Kiezen voor eigen server(s) of voor de cloud

Kiezen voor eigen server(s) of voor de cloud

Er is een sterke trend gaande waar ook Microsoft hoog op inzet: software en services aanbieden vanuit de cloud. Waar voorheen organisaties ‘alles in huis’ hadden staan qua ICT, zien we toch duidelijk een verschuiving naar ‘alles in de cloud’. Wat betreft SharePoint is er nu nog keus: of u draait SharePoint binnen de muren van uw organisatie of u neemt SharePoint af vanuit de cloud.

Als uw organisatie intern (of m.b.v. het datacenter van uw leverancier) SharePoint wil gaan inzetten moet u rekening houden met een aantal zaken. In de eerste plaats met de aanschaf van de benodigde hardware, het installeren van software zoals het besturingssysteem, databases, webservers en natuurlijk SharePoint zelf. De gehele SharePoint installatie zal redundant moeten worden uitgevoerd omdat SharePoint een bedrijfskritische applicatie binnen uw organisatie zal worden. Ook moet de gehele opstelling schaalbaar worden ingericht zodat ook aan de toekomstige toename in gebruik, medewerkers en documenten kan worden voldaan. Zoals gezegd kan de SharePoint opstelling binnen de organisatie worden geplaatst of in het datacenter van uw leverancier. Voor beide varianten geldt dat de SharePoint omgeving onderhouden moet worden, back-ups moeten goed worden georganiseerd en met regelmaat moeten updates van SharePoint worden uitgevoerd.

Het scenario voor SharePoint vanuit de cloud ziet er eenvoudiger uit. Er zijn verschillende partijen die SharePoint gemanaged vanuit de cloud aanbieden. Één van de grootste aanbieder is Microsoft zelf met SharePoint Online. Microsoft biedt SharePoint Online aan als een PAAS (Platform as a Service) wat wil zeggen dat de servers én de software door de medewerkers van Microsoft zijn geïnstalleerd, geconfigureerd, worden beheerd en onderhouden. Als afnemer van SharePoint kunt u via internet toegang krijgen tot uw eigen SharePoint omgeving en kunt u zich concentreren op het functioneel inrichten van SharePoint. Door gebruik te maken van de cloudoplossing, is SharePoint ook in financieel en technisch opzicht haalbaar voor kleine organisaties, zie Afbeelding 1.

Door SharePoint vanuit de cloud af te nemen wordt de complexiteit en daarmee de risico’s beduidend kleiner. De eigen verantwoordelijkheden nemen af en de zijn kosten voorspelbaarder.
Afbeelding 1. Door SharePoint vanuit de cloud af te nemen wordt de complexiteit en daarmee de risico’s beduidend kleiner. De eigen verantwoordelijkheden nemen af en de zijn kosten voorspelbaarder.

Ten opzichte van eigen servers heeft de cloud wel groot nadeel: uw bedrijfsgegevens zijn weliswaar veilig opgeslagen in het datacenter van Microsoft, maar niet per se binnen uw eigen organisatie of zelfs niet binnen de Nederlandse landsgrenzen. Dit kan juridische consequenties hebben omdat dit strijdig kan zijn met WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens), Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg), WGBO (Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst) en andere, voor uw organisatie mogelijk relevante, richtlijnen.

De vraag ‘Eigen server(s) of cloud?’ beantwoorden is daarom nog niet zo eenvoudig. Een belangrijke reden hiervoor is dat cloud computing nog niet volwassen genoeg is. Niet gelijk in technisch opzicht, want alles werkt prima, maar meer in juridische zin. Op dit moment is er een transitie gaande van ‘eigen server(s)’ naar ‘alles in de cloud’. Alleen verschillende richtlijnen over hoe om te gaan met bijvoorbeeld klant- of patiëntgegevens bieden nog weinig ruimte. Andersom kunnen de leveranciers van cloud oplossingen ook (nog) niet voldoende garanties geven over wie toegang heeft tot de opgeslagen gegevens (NEN, Patriot Act, PRISM etc.).

Deze blog is onderdeel van de serie “SharePoint intern of vanuit de cloud” met de volgende onderwerpen:

 1. Welke versies zijn beschikbaar van SharePoint
 2. De risico, implementatie en kosten
 3. De keus voor eigen server of cloud

 


 • Een sociaal intranet: Standaard of maatwerk? - O&I Services
 • In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint

  Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot aantal zaken aangepakt moeten worden op verschillende niveaus, zoals strategisch, technisch, organisatorisch etc.

  Hiervoor zijn in totaal 10 stappen geformuleerd die belangrijk zijn bij het kiezen voor en het uitrollen van SharePoint. Deze stappen kunnen gezien worden als een richtlijn en helpen bij het vormgeven van een SharePoint implementatie traject die past binnen uw organisatie.

  Download


Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services