Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Huisstijl, lay-out en responsiveness

Huisstijl, lay-out en responsiveness

(Deze blog is onderdeel van de serie: “In 10 stappen een succesvol sociaal intranet“)

Het sociaal intranet is zo belangrijk voor organisaties dat het ook wel de ruggengraat van de organisatie wordt genoemd. In de praktijk blijkt dit te kloppen omdat medewerkers de gehele dag door gebruik maken van het sociaal intranet om hun werk te kunnen doen. Het is daarom belangrijk dat het intranet aansluit in grafisch opzicht bij de organisatie zelf. Out-of-the-box ziet SharePoint 2013 erg goed verzorgd uit, zie Afbeelding 1.

De standaard interface van SharePoint 2013 is een goede basis voor eventuele huisstijlwensen
Afbeelding 1. De standaard interface van SharePoint 2013 is een goede basis voor eventuele huisstijlwensen

Ook bij het wijzigen van de Look-and-Feel van SharePoint moeten we standaard prefereren boven maatwerk. Het is relatief eenvoudig om kleine grafische aanpassingen te doen zoals het aanpassen van de kleuren en het wijzigen van de lay-out qua indelingen. Verder kan op een eenvoudige manier het logo van uw organisatie linksboven worden geplaatst. Op deze manier is er heel snel resultaat te behalen zonder grafisch maatwerk toe te passen. Uiteindelijk is een sociaal intranet (vaak) een interne aangelegenheid en hoeven eisen op het gebied van de corporate identity van een organisatie niet per se tot in detail uitgewerkt te worden. Realiseer ook dat er door Microsoft bijzonder veel tijd en energie is gestoken in de indelingen, lay-out en kleurgebruik voor een optimale – en gebruiksvriendelijke ervaring voor uw medewerkers.

TIP: “Het op detail doorvoeren van een huisstijl is vaak een ‘nice to have’ en geen ‘must have’.”

Heeft u wel specifieke wensen voor de uitstraling en de grafische inrichting van het sociaal intranet, dan kunt u kiezen voor maatwerk. SharePoint is volledig web-based en technisch gezien is het mogelijk om een groot aantal zaken aan te passen, alleen is dit wel behoorlijk arbeidsintensief. Ook heeft grafisch maatwerk mogelijk negatieve gevolgen door aankomende updates van SharePoint, omdat niet gegarandeerd kan worden dat de look-and-feel correct blijft functioneren. Als alternatief op maatwerk zijn er op de markt ook een aantal thema’s beschikbaar die ook als basis kunnen dienen voor het doorvoeren van uw huisstijl.

Verder leert de praktijk dat een groot aantal medewerkers verschillende apparaten zoals desktop, laptop, tablet en telefoon gebruikt om het intranet te bezoeken. Een techniek genaamd Responsive Design zorgt ervoor dat webapplicaties hun lay-out aanpassen aan het type apparaat dat wordt gebruikt door de gebruiker. Dat betekent dat u het sociaal intranet via uw computer bezoekt, u een andere lay-out ziet dan wanneer u uw telefoon gebruikt. Immers beide apparaten hebben een andere schermgrootte. Responsive design zorgt ervoor dat elke apparaat een passende interface aangeboden krijgt. Ook zou SharePoint responsive moeten zijn omdat uw medewerkers ongetwijfeld ook tablets en telefoons gebruiken om het sociaal intranet te raadplegen. Het probleem is dat SharePoint standaard niet responsive is en met name geschikt is voor gebruik op computers en (grote) tablets. Vanzelfsprekend is het wel mogelijk om SharePoint geheel responsive te maken, maar dit werkt niet standaard out-of-the-box.

Checklist:

 1. Maak de afweging om de huisstijl in grote lijnen door te voeren, kies voor volledig grafisch maatwerk of werk op basis van commercieel beschikbaar thema.
 2. Bepaal hoe belangrijk een responsive design voor uw organisatie is. Standaard is dit niet geval binnen SharePoint en er zijn kosten mee gemoeid om dit te realiseren.

(Een overzicht van de overige stappen kunt u hier vinden.


 • Een sociaal intranet: Standaard of maatwerk? - O&I Services
 • In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint

  Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot aantal zaken aangepakt moeten worden op verschillende niveaus, zoals strategisch, technisch, organisatorisch etc.

  Hiervoor zijn in totaal 10 stappen geformuleerd die belangrijk zijn bij het kiezen voor en het uitrollen van SharePoint. Deze stappen kunnen gezien worden als een richtlijn en helpen bij het vormgeven van een SharePoint implementatie traject die past binnen uw organisatie.

  Download


Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services