Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • De interne structuur van SharePoint (technisch)

De interne structuur van SharePoint (technisch)

Een SharePoint oplossing is op te delen in verschillende onderdelen. Deze onderdelen worden hieronder kort benoemd en geven u een indruk van de interne structuur van SharePoint, zoals zichtbaar is in Afbeelding 1.

bouwstenen-sharepoint
Afbeelding 1. De basisonderdelen van een SharePoint installatie

Bepaalde terminologie, zoals bijvoorbeeld Site Collections, komen veelvuldig terug en het is daarom handig om in grote lijnen te weten wat waar voor dient. We maken op een hoog abstractie niveau, onderscheid in de volgende onderdelen:

  • SharePoint Farm
   Één of meerdere Windows servers vormen samen een Farm en deze servers vervullen verschillende rollen binnen de Farm. Denk bijvoorbeeld aan een webserver om de SharePoint webpagina’s te serveren, een applicatie server om verschillende services aan te bieden en natuurlijk een databaseserver voor de opslag van (gebruikers)data. Deze servers samen vormen de SharePoint Farm.
  • Web applicaties
   De web applicaties slaan een brug tussen SharePoint en de webserver en bieden functionaliteit die binnen SharePoint wordt gebruikt. Web applicaties kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de authenticatie van uw medewerkers. Ook de search functionaliteit van SharePoint heeft de vorm van een web applicatie.
  • Site Collection
   Een Site Collection is een collectie van één of meerdere sites. Door sites binnen een Site Collection te plaatsen worden navigatie, databasegegevens, beveiliging m.b.v. rechten begrenst binnen de Site Collections. Site Collections helpen dus in het goed organiseren van een groot aantal sites met bijvoorbeeld per Site Collection een contentbeheerder.
  • Site
   Een site is de gebruikersinterface die de gebruikers zien en geeft gelijk structuur aan de content binnen een site. Conceptueel gezien is een Site niet meer dan een verzameling van andere sites en Lists, Apps die gebruikt worden om functionaliteit toe te voegen. Elke Site is gebaseerd op een template en deze template bepaalt in grote mate de aangeboden functionaliteit binnen de site. Elke Site Collection heeft één site als hoofdsite en de overige sites liggen hier hiërarchisch gezien onder.
  • Lists & Apps
   Tenslotte bevatten de Lists en Apps de (bedrijfs)gegevens en zijn vergelijkbaar met de tabellen uit een database (met hierin kolommen en rijen). Om bijvoorbeeld een documentenbibliotheek vorm te geven wordt een List gebruikt.

   • Een sociaal intranet: Standaard of maatwerk? - O&I Services
   • In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint

    Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot aantal zaken aangepakt moeten worden op verschillende niveaus, zoals strategisch, technisch, organisatorisch etc.

    Hiervoor zijn in totaal 10 stappen geformuleerd die belangrijk zijn bij het kiezen voor en het uitrollen van SharePoint. Deze stappen kunnen gezien worden als een richtlijn en helpen bij het vormgeven van een SharePoint implementatie traject die past binnen uw organisatie.

    Download


Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services