Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Beschikbare SharePoint 2013 versies

Beschikbare SharePoint 2013 versies

Op het ogenblik biedt Microsoft vier versies van SharePoint 2013 aan. Drie daarvan zijn gericht op on-premise en de vierde versie is de cloud variant van Microsoft.

De vier verschillende versies van SharePoint 2013 zijn:

 • SharePoint 2013 Foundation
  De meest gebruikte versie van SharePoint is de SharePoint 2013 Foundation die standaard meegeleverd wordt bij Microsoft Windows Server.  Dit is ook gelijk de reden waarom deze versie erg populair is. De Foundation versie bevat voldoende functionaliteit om een basis intranet met behulp van Apps, webpagina’s, websites en alerts in te richten. Wat echter ontbreekt zijn bijvoorbeeld contentmanagement, profielen, goed zoeken en integratie van business intelligences.
 • SharePoint Server 2013 Standaard
  De SharePoint Server 2013 Standaard versie is een product dat zich meer richt op de grotere organisaties met specifieke wensen/eisen voor hun intranet. De Standaard versie bevat dezelfde functionaliteit als de Foundation versie, maar in de Standaard versie is extra functionaliteit beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn verbeterd zoeken, gebruikersprofielen en My sites, portalen, verschillende sociale functies en basale content management functies.
 • SharePoint Server 2013 Enterprise
  Alle functionaliteiten van SharePoint Server 2013 Foundation en Standaard worden ook aangeboden in de SharePoint Server 2013 Enterprise versie. Enterprise biedt extra functionaliteit op het gebied van business intelligence, de integratie van Access databases en Excel services, geavanceerde content management functies en een groter aantal standaard business applicaties.

In technische zin zijn de genoemde versies een add-on op Windows Server 2008 en Windows Server 2012. De gebruikte techniek binnen SharePoint is ASP.NET en daarom heeft u minimaal als webserver Microsoft Internet Information System (IIS) nodig en als database Microsoft SQL Server.

 • SharePoint Online
  SharePoint Online is een bijzondere versie van SharePoint omdat deze vanuit de cloud wordt aangeboden. Binnen Office 365 (Microsoft Office vanuit de cloud) kunt u eenvoudig SharePoint toevoegen. Op die manier is Microsoft Office en Microsoft SharePoint volledig met elkaar geïntegreerd. De aangeboden functionaliteit vanuit SharePoint Online is vergelijkbaar met de on-premise versies van SharePoint en wordt aangeboden op basis van een abonnement per medewerker. U ontvangt SharePoint Online inclusief Office 365, e-mail, kalenders en extra’s zoals videoconferenties.

Het grote verschil tussen SharePoint Online en de overige versies van SharePoint is dat SharePoint Online niet zelf geïnstalleerd of onderhouden hoeft te worden. De complexiteit en daarmee de risico’s van het implementeren (en onderhouden) van SharePoint nemen daardoor behoorlijk af.

De vier versies van SharePoint 2013 en de verhoudingen qua functionaliteit
Afbeelding 1. De vier versies van SharePoint 2013 en de verhoudingen qua functionaliteit

In het verleden werd SharePoint beschouwd als enterprise-class software, omdat alleen grote organisaties zich SharePoint konden veroorloven. Met de nieuwe versies van SharePoint 2013 is dit aan het veranderen en in het bijzonder met SharePoint Online, die door het abonnementsmodel (vanaf € 2,50 per medewerker per maand) ook erg aantrekkelijk is voor kleinere organisaties.

Deze blog is onderdeel van de serie “SharePoint intern of vanuit de cloud” met de volgende onderwerpen:

 1. Welke versies zijn beschikbaar van SharePoint
 2. De risico, implementatie en kosten
 3. De keus voor eigen server of cloud

 • Een sociaal intranet: Standaard of maatwerk? - O&I Services
 • In 10 stappen een succesvol sociaal intranet op basis van SharePoint

  Een sociaal intranet op basis van SharePoint moet goed worden voorbereid. Uiteindelijk zullen er een groot aantal zaken aangepakt moeten worden op verschillende niveaus, zoals strategisch, technisch, organisatorisch etc.

  Hiervoor zijn in totaal 10 stappen geformuleerd die belangrijk zijn bij het kiezen voor en het uitrollen van SharePoint. Deze stappen kunnen gezien worden als een richtlijn en helpen bij het vormgeven van een SharePoint implementatie traject die past binnen uw organisatie.

  Download


Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services