Sociaal intranet van O&I Services
Voordelen sociaal intranet

Voordelen sociaal intranet

Tegenwoordig heeft iedereen het over besparen. Normaal gesproken zou je zeggen dat ‘besparen’ minder geld uitgeven zou betekenen, maar dat is niet altijd het geval. Vaak is een investering zo gunstig dat het op de lange termijn veel geld bespaart. Hoe kunnen organisaties dit anno 2013 bereiken? Door in te spelen op de trend van het sociale intranet, want op het gebied van interne communicatie kan nog een hoop worden verbeterd. Vooral bij grotere ondernemingen is dit één van de belangrijkste aspecten waar op bespaard kan worden.

Sociaal intranet

Communicatie binnen een bedrijf vindt plaats op meer manieren dan je zou denken. Medewerkers communiceren met elkaar via social media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. Maar ook op de fiets van en naar huis en in het rokershok worden er veel gesprekken gevoerd met het werk als onderwerp. Dit zijn voorbeelden van informele communicatie binnen het bedrijf. De formele communicatie loopt vooral via kanalen zoals het personeelsblad of het intranet. Via het traditionele intranet kan er buiten formele one way communicatie nauwelijks tot niet gecommuniceerd worden. Daarentegen is de motivatie onder medewerkers om met elkaar te communiceren erg groot. De oplossing? Erg simpel, een sociaal intranet waarbij deze twee samen worden gebracht.

Tel uit je winst

Bedrijven als Walmart, Philips en Ricoh hebben zichtbare verbeteringen waargenomen toen ze overstapten op een sociaal intranet. Gilbert van Nunen, Manager Content Management van het printerconcern Ricoh, zei bijvoorbeeld in een interview met intranetmagazine.nl “De afdeling Sales kan door middel van het intranet de gedigitaliseerde afleverbonnen zien waardoor een grote tijdswinst ontstaat. In het begin moesten ze nog naar Logistiek bellen om te vragen wat de status was, nu controleren ze dat zelf”. In tijden van crisis is het belangrijk dat er geld bespaard wordt, maar dat kan soms alleen maar door eerst te investeren. Organisaties die zijn overgestapt naar een sociaal intranet kunnen het zich niet meer inbeelden om nog gebruik te maken van het traditionele intranet. De voordelen die een sociaal intranet (intranet 2.0) biedt zijn zo overweldigend dat de beslissing snel gemaakt is.

Domino-effect

Globaal gezien ligt elk voordeel in de voetsporen van de ander en zijn ze een gevolg van elkaar. De binding die werknemers met elkaar voelen door het sociale intranet heeft ongelofelijk veel impact. Zo verloopt communicatie via het platform, waardoor het e-mailverkeer gemiddeld met 30% afneemt, er gebruik wordt gemaakt van crowdsourcing op het intranet en referral recruitment een vlucht neemt. Referral recruitment zorgt voor nóg meer binding tussen werknemer en organisatie, waardoor de motivatie en productiviteit toenemen. Maar ook de innovatie van het bedrijf, wat ongelofelijk belangrijk is in tijden van crisis, kan het intranet bevorderen. Werknemers kunnen namelijk eenvoudiger allerlei waardevolle inzichten en ideeën met elkaar uitwisselen.

Informatie verkrijgen op het intranet, discussies voeren via Skype en bestanden via de mail uitwisselen. Ook ik heb het omslachtige gedoe ervaren en ben daarom zeer tevreden over de overstap naar het sociale intranet en de voordelen er van.

Een sociaal intranet, daarom nu!

Labels:, ,

Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services