Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Tablets in het onderwijs: doen of niet doen?

Tablets in het onderwijs: doen of niet doen?

Schoolborden met krijt en wisser zie je nauwelijks meer. Tegenwoordig is het multimediaal digibord een veelgebruikt klassikaal lesmedium. En daar blijft het niet bij. Stapsgewijs wordt nu ook de tablet geïntroduceerd binnen onderwijsinstellingen.

Zoals u in mijn vorige blog heeft kunnen lezen is de benadering van het onderwijs aan het veranderen. Het klassikaal onderwijs gaat langzamerhand over in passend onderwijs. Om het leerproces zo effectief en aantrekkelijk mogelijk te maken voor leerlingen, gaat de technologie in de vorm van een tablet een belangrijke rol spelen.

Geen doel op zich

Het uitgangspunt bij het gebruik van tablets door onderwijsinstellingen is dat het geen doel is, maar een middel waarmee effectief gewerkt kan worden. Initieel als vervanging van de boeken en wellicht later als interactief leerplatform. Deze werkwijze wordt steeds meer geaccepteerd.

Inspelen op het tabletgebruik

Hoe kunnen onderwijsinstellingen nou goed inspelen op het tabletgebruik onder leerlingen en ervoor zorgen dat het gebruik van een tablet toegevoegde waarde heeft? Het intranet van O&I Services kan hiervoor een goed hulpmiddel zijn. Tablet gebruik in het onderwijs kan er voor zorgen dat leerlingen en docenten eenvoudiger kunnen samenwerken omdat informatie eenvoudiger en sneller kan worden uitgewisseld. De online verbinding zorgt daarnaast voor een actueler en dus aantrekkelijker aanbod van lesstof. Het intranet kan ervoor zorgen dat dit proces soepel verloopt. Hoe?

Lesmateriaal aanbieden via intranet

Onderwijsinstellingen kunnen boeken en lesmateriaal op het intranet plaatsen en leerlingen kunnen vervolgens via hun tablet de bestanden downloaden. Zo kan er op een makkelijke en effectieve manier gewerkt worden.

Daarnaast kan er via het intranet gecommuniceerd worden tussen docenten en leerlingen, zowel tijdens lesuren als vanuit huis. Via de discussieruimte op het intranet kunnen leerlingen en docenten met elkaar communiceren over bijvoorbeeld huiswerk of lesstof.

Zoals u in mijn vorige blog heeft kunnen lezen wordt ook hier het ‘engagement’ gevoel gecreëerd. Leerlingen en docenten kunnen op een makkelijke en effectieve manier met elkaar communiceren. Zij raken hierdoor met elkaar verbonden met als gevolg dat zij beter gaan samenwerken. Dit proces zorgt ervoor dat docenten en leerlingen zich meer met elkaar betrokken voelen.

Samengevat: het tablet gebruik binnen onderwijsinstellingen stijgt. Hoe kunnen onderwijsinstellingen hier goed op in spelen? Met behulp van het intranet van O&I Services. Waarom? Het intranet draagt bij aan de juiste informatievoorziening en fungeert tevens als discussieruimte tussen docenten en leerlingen. Gevolg? Er wordt ‘engagement’ gecreëerd tussen docenten en leerlingen.

Labels:, ,

Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services