Sociaal intranet van O&I Services

Standaardsoftware biedt kansen

Er zijn steeds meer signalen dat de software omgeving van bedrijven richting een gestandaardiseerde omgeving aan het veranderen is. Dit is onder meer te merken aan dezelfde standaarden die steeds meer softwareleveranciers doorvoeren. Deze blog maakt inzichtelijk welke standaarden er de afgelopen periode door softwareleveranciers zijn doorgevoerd en welke invloed dit heeft op de bedrijfsomgeving.  

Standaardiseren protocollen

Eén van de signalen van standaardisatie door softwareleveranciers is dat HTP-protocollen door softwareleveranciers afgestemd worden op dezelfde poort waardoor er geen dataverkeer meer door verschillende poorten stroomt. Dit geeft firewalls de mogelijkheid om data beter te filteren alvorens het de gebruikersomgeving bereikt. Softwareleveranciers ontwikkelen een gemeenschappelijke focus waarin men productontwikkeling afstemt op de wensen van de moderne tijd. Een enorme stap richting veiligheidswaarborging van de internetgebruiker.

Bestandsextensies worden standaard

Bestandsextensies worden eveneens gestandaardiseerd waardoor ze door verschillende programma’s geopend kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is de PDF-extensie, in het verleden was deze extensie alleen te openen met Adobe, tegenwoordig zijn er meerdere programma’s die deze functionaliteit bieden. Ook speelt het opensource karakter van software-ontwikkeling een belangrijke rol aangezien dit veel verschillende extensies genereert waarop softwareleveranciers anticiperen door het platform uniform te maken aan verschillende extensies.

Doordat softwareleveranciers standaarden accepteren en doorvoeren ontstaat er een ondernemingsklimaat waarin men met dezelfde bestandextensies voor bepaalde functionaliteiten gaat werken. Het .zip bestand wordt gebruikt voor het archiveren en comprimeren van bestanden, de .ISO extensie wordt gebruikt voor cd-roms, Philips en Sony ontwikkelden samen de nieuwe digitale videostandaard en zo zijn er nog tal van voorbeelden. Besturingssystemen evolueren in een omgeving waarin deze bestandstypen kunnen renderen. Windows 7 biedt standaard de functionaliteit waarin het branden van cd’s in een .ISO extensie gebeurt.

Standaardconfiguratie

Desktopvirtualisatie is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen.  Techrepublic.com publiceerde in augustus 2013 cijfers waarin 55% van de onderzochte bedrijven blijkt te werken met desktopvirtualisatie. Deze trend is volgens Techrepublic met name te danken aan de standaardisatie van besturingssystemen die het server- en desktopvirtualisatie met zich meebrengt. Bedrijven zijn niet langer genoodzaakt om elk stukje hardware te voorzien van de benodigde software maar kunnen oplossingen over een grotere omgeving uitrollen. De toekomst ligt volgens Techrepublic in besturingssystemen die volledig gebaseerd zijn op virtualisatie, waardoor er niet direct meer gecommuniceerd hoeft te worden met onderliggende hardware. Dit geeft de mogelijkheid om standaardconfiguratie te bewerkstelligen.

Mobiele apparatuur

Mobiele apparatuur begint ook zijn weg te vinden in de bedrijfsomgeving. De gebruiker heeft als wens dat de software auto-responsive moet zijn, zodat er in elk formaat gewerkt kan worden door werknemers. Doordat softwaretoepassingen gestandaardiseerd worden, kan er met elk gewenst apparaat gewerkt worden met desbetreffende softwaretoepassing.

Wat betekent standaardisatie voor de organisatie?

Er is een duidelijke kentering naar standaardisatie van software-oplossingen op leveranciers-, organisatie en gebruikersniveau waar te nemen. Dit maakt het voor organisaties gemakkelijker om een IT-omgeving in te richten waarin de verschillende software op een juiste manier met elkaar samenwerkt. Waren ze in het verleden afhankelijk van een op maat gemaakte omgeving, tegenwoordig kan men een bundel van standaardproducten koppelen bij het vormgeven van een IT-omgeving. Als organisatie zijnde wil men kunnen meedeinen op de snel opvolgende technologische innovaties. Dit belang wordt ook onderschreven door de leveranciers van standaard software die een product creëren dat gekoppeld kan worden aan verschillende toepassingen en de keuzevrijheid bij de gebruiker legt.

Standaardiseren intranetplatform

Bedrijven kunnen er bij het vormgeven van hun intranetomgeving voor kiezen om te standaardiseren, waardoor men kan innoveren door de updates die maandelijks door de softwareleverancier worden gedaan. Doordat de investering in productontwikkeling op collectief niveau vele malen hoger is dan bij individuele bediening/het op maat maken van software, kunnen bedrijven gebruik maken van een platform met een breed spectrum aan functionaliteiten. Men kan de gewenste functionaliteiten uit het standaardpakket filteren zodat er een oplossing ontstaat die aansluit bij de bedrijfsvoering.

Meer lezen?
Het blog standaard sociaal intranet geeft inzage in welke ontwikkelingen zich voordoen op gebied van standaard software voor intranetten. Klik hier om het blog te lezen.

De white paper “Een sociaal intranet; Standaard- of maatwerk software” geeft inzage in welke elementen van belang zijn bij het kiezen van standaard- of maatwerk software in de bedrijfsomgeving. Klik hier om de white paper te downloaden.

Labels:, ,

Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services