Sociaal intranet van O&I Services
 • Home
 • Blog
 • Naleving wet- en regelgeving: een uitdaging voor het hoger onderwijs

Naleving wet- en regelgeving: een uitdaging voor het hoger onderwijs

De onderwijsinspectie ziet erop toe dat het hoger onderwijs de wet naleeft. Daarbij letten zij voornamelijk op de regels, zoals het uitreiken van diploma’s, het afnemen van examens en promoties, het toepassen van de vooropleidingseisen bij toelating van studenten, het verzorgen van onderwijs en de voorlichting daarover.

Waarom naleven wet- en regelgeving?

Dit gaan zij uitvoeren door middel van het onderzoeken van een bepaald onderdeel van de wet of door incidenteel de naleving bij een WO of HBO te onderzoeken. Dit zullen zij gaan doen na bijvoorbeeld meldingen over het niet naleven van de wettelijke voorschriften. Daarnaast gaat de onderwijsinspectie onderzoeken op welke manier de besturen en raden van toezicht ervoor zorgen dat de wetten correct uitgevoerd worden. Tevens onderzoekt de onderwijsinspectie in themaonderzoeken specifieke aspecten van HBO en WO instellingen.

Waar ligt de uitdaging?

Het hoger onderwijs staat voor de uitdaging om de wet- en regelgeving goed na te leven. Dit is moeilijk omdat zij met vele regels te maken hebben en hierdoor het overzicht snel kwijtraken. Denk hierbij aan het uitreiken van diploma’s, het afnemen van examens en promoties, het toepassen van de vooropleidingseisen bij toelating van studenten, het verzorgen van onderwijs en de voorlichting daarover. Hoe kan het hoger onderwijs ervoor zorgen dat de wet- en regelgeving goed nageleefd wordt?

Hoe er mee om te gaan?

Een sociaal intranet kan hiervoor een goede ondersteuning bieden. Hoe het sociaal intranet daar voor zorgt? Heel eenvoudig. Het hoger onderwijs kan bestanden en ander materiaal, met betrekking tot de wet- en regelgeving, op het intranet plaatsen en de docenten kunnen deze bestanden overal openen. Zo kunnen docenten op een makkelijke en effectieve manier plannen het overzicht behouden omtrent de wet- en regelgeving. Op deze manier kunnen docenten de wet- en regelgeving op elkaar afstemmen en wordt het naleven ervan gewaarborgd. Via het intranet kunnen docenten hierover met elkaar communiceren, zowel tijdens kantooruren als vanuit huis.

Bron: Onderwijsinspectie

Labels:, , ,

Recente blogs

‘Winstgevend social intranet? Start bij de business case!’

Winstgevend social intranet? Start bij de business case! - O&I Services
Download deze white paper

Onze producten

De volgende producten worden door O&I Services aangeboden:

Sociaal intranet
Community software
Office 365+
Apps

Onze diensten

Naast onze producten kunnen wij u ook helpen met de volgende diensten:

Adoptie
Business Case
Analyse & strategie
Implementatie
Community Management

Onze kennis gedeeld

O&I Services kiest er bewust voor om haar kennis te delen via:

White papers
Case studies
Infographics
 • Blogs
 • Contact opnemen?

  O&I Services
  Paterswoldseweg 808
  9728 BM Groningen (route)

  Telefoon: 050 5250233
  Internet: www.oi-services.nl
  E-mail: info@oi-services.nl
  Twitter: @oi-services